Як не боятися публічних виступів і побороти страх перед аудиторією

Презентація – вкрай відповідальний захід, а тому нерідко викликає хвилювання у тих учасників, кому належить виголошувати промову перед аудиторією. Страх перед публічними виступами властивий більшості з нас – в цьому немає нічого дивного.

Оратори-початківці хвилюються, нерідко збиваються під час виступу, а іноді й недостатньо добре знають предметний матеріал, в результаті чого відчувають себе ніяково. Спробуємо розглянути актуальне питання детально, аби зрозуміти, як подолати страх перед публікою та не хвилюватися під час виступу.

Видима та прихована частина презентаційного заходу

Видимая и скрытая часть презентационного мероприятияУявіть на хвилину, що презентація – це айсберг. Усі знають, що підводна частина дрейфуючій крижаної брили в океані набагато більша за видимий острівець над водою. Якщо ж верхівка буде більшою – айсберг перекинеться.

Так ось, прихована під водою частина у нашому порівнянні – це підготовка до події, а лід над океаном – власне, презентація. Головне завдання оратора – побороти страх публічних виступів і зробити все можливе для того, щоб айсберг не перевернувся. А саме так і трапляється, коли спікер приділяє недостатньо часу підготовці до свого виступу.

Скільки годин потрібно виділити на репетицію своєї промови? Це питання суто індивідуальне. Чим менше ви знайомі з темою і чим більш компетентна аудиторія – тим глибше й детальніше доведеться вивчити матеріал. Страх публічних виступів безпосередньо залежить від рівня знань і володіння ораторським мистецтвом. При стандартному підході до підготовки виступу, спікери продумують кілька пунктів:

  • зміст;
  • структуру;
  • візуальне уявлення;
  • цікавинки (факти, малюнки, наочні посібники – все, що утримує увагу публіки).

Якщо ви зневажливо підійшли до виступу на презентації, то відмінно підготувалися до провалу офіційної події.

Та чи можна позбутися страху перед публічним виступом, прийнявши дещо для «бадьорості»?

Звичайно! Це чудовий коктейль з гарного настрою та бажання поділитися своїми знаннями (досвідом) з аудиторією.Можно ли избавиться от страха перед публичным выступлением, приняв что-нибудь «бодрящее»?

Досі доволі поширена думка, що трохи алкоголю додасть спікеру додаткової хоробрості, звідки й численні запитання про додавання коньяку до кави або прийняття міцного напою в чистому вигляді. Перше, що необхідно запам’ятати тим, хто шукає способів побороти страх перед публічними виступами, – обов’язково відмовтеся від будь-яких стимуляторів.

Доведено, що спиртні напої або седативні засоби можуть мати вкрай негативний вплив на поведінку спікера. Реакція може бути непередбачуваною: від помітної загальмованості до надмірного збудження. Побороти страх перед аудиторією можна значно простіше, не вдаючись до стимулюючих засобів. Розглянемо їх за порядком.

Час на підготовку

Варто збільшити час на освоєння матеріалу та репетицію промови. Чим вище рівень підготовки – тим менше хвилюється оратор. Запам’ятайте важливе правило, яке добре знайоме кожному спікерові: знайте більше, ніж розповідаєте аудиторії, і будьте готові дати відповідь на будь-яке запитання з матеріалу промови.

Аналізуємо причину хвилювання

Анализируем причину волненияЗвідки виникає страх аудиторії, боязкість виступати на публіці? Спробуйте розібратися. Можливо, ви недостатньо добре володієте ораторським мистецтвом, тому доводиться заучувати текст, щоби не збитися? Або боїтеся, що вас підведе пам’ять і ви забудете прізвища авторів, назви джерел та інші важливі відомості? Це можна виправити. Спробуйте заповнити картки з головних тем матеріалу і перенести інформацію на матеріальні носії, з яких завжди можна прочитати текст. По-перше, це вас заспокоїть, по-друге, допоможе дотримуватися заданої структури теми.

Інший спосіб, який допоможе подолати страх публічного виступу, – асоціювання. За допомогою асоціативних образів легше запам’ятати будь-який інформаційний матеріал. Третій вид допомоги – спілкування з публікою: поставте тематичні запитання, якщо ви забули, про що за планом треба говорити далі. Ще краще – перейти до невеличкої дискусії: таким чином ви заспокоїтеся і обов’язково згадаєте, що потрібно говорити у продовження теми.

Акцентувати увагу на меті вашого виступу

Коли ви починаєте промову перед великою аудиторією, складається відчуття, ніби вас уважно вивчають, досліджують всі, хто присутній в залі. Це не зовсім так, оскільки більшість слухачів прийшли в зал, щоб отримати відповіді на конкретні питання, за корисною інформацією, рекомендаціями, а також за експертною думкою.

Вам навіть не доведеться замислюватись над тим, як побороти хвилювання перед виступом, оскільки швидко прийде розуміння того, що сфера інтересу аудиторії – ваш розповідь, а не зовнішній вигляд чи манера викладу інформації.

Зосередьте увагу на формі подання матеріалу слухачам і повноті охоплення теми, а не на своїй персоні.

Відпочиньте від майбутньої події та займіться спортом

За дві-три години до початку виступу відвідайте басейн, тренажерний зал або пробіжіться на свіжому повітрі. Дайте навантаження м’язам і ненадовго забудьте про майбутню подію – це допоможе заспокоїтися, позбутися хвилювання перед виступом на публіці, а також зарядить вас позитивною енергією на цілий день.

Що робити, якщо відбулися збої в роботі техніки під час виступу?

Подібні ситуації треба попереджати заздалегідь. Звичайно, ніхто не може дати 100% гарантію того, що батарейка клікеру у відповідальний момент не відмовить. Але максимально підготуватися до негативного варіанту розвитку подій цілком у ваших силах. Візьміть з собою запасні елементи живлення, попросіть організаторів ще раз перевірити техніку перед виступом, замовте листи для фліпчарту та маркери.

Досвідчений оратор завжди возить із собою кейс, в якому є все необхідне для швидкого вирішення ситуативних негараздів: голки з нитками, аптечку, ручки і маркери, батарейки та важливі аксесуари, які допоможуть запобігти затримці під час виступу.

Варто бути готовим до того, що допомога, можливо, буде потрібна не лише вам, а й комусь із слухачів. Якщо ви забули аварійний кейс, а збій під час заходу все ж трапився – не витрачайте час на критику організаторів, а налаштуйтесь на план «Б», який ви підготували заздалегідь. Наприклад, проведення опитування, спілкування в рамках теми лекції, обговорення тощо.

Як вести себе, якщо задають провокаційні запитання?

Как вести себя, если задают провокационные вопросы?
Не варто реагувати на будь-які провокації. Точніше сказати, не слід проявляти бурхливі емоції. Не сприймайте питання, як агресію або бажання поставити вас у незручне становище. Часто спікери болісно реагують на незручні, некоректні або безтактні питання, що штовхає їх на неправильні дії, прояв надмірно яскравих емоцій. У свою чергу, «провокатори» роблять висновок про слабкі місця оратора. І таких зон не має бути!

Досвідчені спікери користуються перевіреними технологіями, які варто застосовувати для відповідей на каверзні запитання. Одна з популярних технік – «Рефреймінг», або «Зміна рамок».

Уявіть, що до вас звернувся слухач після викладу презентаційного матеріалу з питанням: «Ви усвідомлюєте той факт, що варіант рішення, запропонованого вами, значно підвищить наші витрати у даному проекті»? Яку відповідь ви надасте? Сперечатися і виправдовуватися, як вже доведено раніше, немає сенсу.

Доцільно перенести запитання в іншу площину, додавши уточнення: «Чи правильно я розумію, що ви хочете дізнатися про те, чи є можливість швидкого втілення запропонованого мною рішення»? Звучить ствердна відповідь, а далі ви повинні роз’яснити, як це зробити.

Простіше кажучи, ви непомітно змінили запитання, щоб продовжити конструктивну бесіду та зорієнтувати аудиторію на пошук конкретного рішення, а не на ведення тривалих дискусій щодо ймовірної хибності вашої пропозиції.

Чи існують стоп-слова та фрази для спікера?

Не вживайте фрази або окремі слова, які будь-якою мірою здатні негативно вплинути на ваш авторитет або знизити значущість для публіки.

Фрази-каталізатори

 

Заміна на фрази з помякшувальним забарвленням

 

Я відчуваю хвилювання Я пишаюся тим, що виступаю перед такою авторитетної аудиторією
Я заміняю хвору колегу

 

Я дуже рада тому, що сьогодні видалася можливість провести час з вами і обговорити важливі питання
Я не знаю За мій досвід такого не відбувалося, але можу припустити, що в даній ситуації краще (можна) …
Я додатково повторюю / говорю Підсумовуючи сьогоднішній матеріал
Ви не зрозуміли, про що я говорю Можливо, я не зовсім зрозуміло висловилася, спробую сформулювати дещо інакше …
Надмірне вживання термінів Якщо без специфічної термінології обійтися не можна – необхідно додати короткі роз’яснення
Використання зайвих слів і звуків (ееее, так би мовити, це, коротше ..) Мова має бути виразною і чистою

 

Як вчинити, якщо аудиторія втратила цікавість до виступу?

Как поступить, если аудитория потеряла интерес к выступлению?
У кожного спікера, коуча, лектора були ситуації, коли слухачі, на жаль, втрачали інтерес до теми. Причини можуть бути різними, але найбільш поширеними мотивами ослаблення уваги є:

  • монотонне тихе викладання;
  • занадто складна для сприйняття інформація;
  • надмірний обсяг матеріалу (кілька тем);
  • невдало вибраний час (пізній вечір).

Не забувайте, що презентації проводяться в епоху розвитку у людей іншого (кліпового) типу мислення, коли інформаційний простір наповнено короткими текстами з основними посиланнями. Люди звикли до частої зміни зображень, тому і час зосередженості на одному матеріалі досить обмежений.

Ще раз зупинімося на підготовці. Продумайте, які «козирі» ви будете використовувати для підтримки уваги з боку публіки. Поділимося досвідом – зберегти ділову атмосферу допомагає:

  • вдалий жарт за темою;
  • дивовижний факт;
  • питання слухачам;
  • перегляд слайдів;
  • аргументована статистика;
  • залучення аудиторії до дискусії;
  • бізнес-кейс.

Говоріть чітко, рухайтеся по аудиторії, в міру користуйтеся засобами виразності (жести, зміна інтонації та гучності голосу).

Як оцінити успіх презентації?

Існує два критерії оцінки – емоційне враження та раціональна складова. Якщо ви помічаєте у людей цікавість до презентаційного матеріалу, а тему лекції широко обговорюють усі учасники події – значить, головної мети заходу досягнуто. На вищу оцінку заслуговують ті спікери, які змогли впорається зі страхом перед аудиторією, зуміли зосередитися на темі і послідовно висвітлити всі пункти складеного плану.