Книжки для бізнес-тренерів

Напевно, кожен з нас хоча б раз в житті намагався «винайти велосипед». Мучився, шукав, обмірковував, пробував, набивав гулі… А потім відкривав книгу, а там – повна інструкція зі збірки цього «велосипеда» з детальними поясненнями, схемами, ілюстраціями.

Як обрати ідеальні книги для тренерів серед багатьох видань? Подейкують, щоби знайти 10 хороших книг, необхідно прочитати 300 різних. Але ця публікація допоможе зберегти ваш час – пропонуємо вашій увазі перелік видань, що стануть у нагоді як тренерам-початківцям, так і гуру тренінгів у різних сферах професійної діяльності.

Книги з методології створення та проведення тренінгів

Дві книги з тренінгів, які стануть чудовм посібником для тренерів-початківців. Ці видання розкривають основні етапи тренінгового циклу: від виявлення потреб до оцінки ефективності.

Дмитрий Григорьев, «Бизнес-тренинг. Как это делается»

Дмитро Григор’єв, «Бізнес-тренінг. Як це робиться»

Автор цієї книги тренінги почав проводити ще в 1990 році. За 5 років Д. Григор’єв представив власну методику навчання та підвищення кваліфікації для тренерів й бізнес-консультантів. У своїй роботі автор узагальнив досвід, накопичений за 20 років викладацької роботи, який буде корисним і початківцям, і досвідченим бізнес-тренерам. Першим книга допоможе сформувати цілісне бачення діяльності, другим – збагатити досвід.

Автор книги для початківців бізнес-тренерів пропонує розглядати тренінг у якості практичного інструменту для вирішення задач, пов’язаних з розвитком бізнесу. У виданні відведено багацько місця обговоренню цілей, завдань, змісту тренінгу.

Перевага посібника полягає в тому, що автор системно й доступно викладає ідеї, рішення та підходи, накопичені за час практики. Додатковим «плюсом» для читачів стануть схеми, прийоми, а також зразки ігор, за допомогою яких вони зможуть створити власний ідеальний тренінг.

Елена Сидоренко, «Технологии создания тренинга. От замысла к результату»

Олена Сидоренко, «Технології створення тренінгу. Від задуму до результату»

Автор-кандидат психологічних наук зазначає, що адресатами цього видання є люди, які створюють нові проекти. У ньому узагальнено досвід майстер-класів, які О. Сидоренко проводить з 2004 року.

Створення нових тренінгів – складний процес, яким необхідно керувати, щоб отримати практичні результати. Сидоренко описує технології зі створення моделей розвитку у тренінгах, за допомогою яких читачі можуть розробляти нові концепції, щоб втілити їх у своїх навчальних програмах.

Багато уваги приділено ролі тренера: він допомагає слухачам структурувати реальність, створювати модель, обрати мету та визначати вектор руху до неї.

Читачі цієї книги по тренінгам – не лише бізнес-тренери, а й керівники, яким посібник допоможе знайти технології для узагальнення досвіду, його передачі, щоб стати затребуваним тренером для тренерів.

Книги з ораторської майстерності та створення презентацій

Дмитрий Аксенов, Виктория Борисова «Говори и властвуй: ораторское искусство для каждого»

Дмитро Аксьонов, Вікторія Борисова «Говори і володарюй: ораторське мистецтво для кожного»

У той час, як інші книги по тренінгам навчають читачів правильно формувати речення і дивитися в потрібну сторону, робота Д. Аксьонова та В. Борисової показує, як за допомогою прийомів ораторського мистецтва можна побудувати комунікацію зі співрозмовником так, щоб він змінив своє ставлення до вас.

При цьому автори не акцентують на тому, що читачеві необхідно «завойовувати друзів». Завдання цієї книги для тренерів – навчити читача спілкуватися так, щоб співрозмовник щиро захотів стати його другом, щоб люди уважно прислухалися до його слів.

А для цього, впевнені автори, потрібно змінити своє ставлення до людей. І за допомогою простих, зрозумілих методик вони пропонують читачам позбутися проблеми – егоїзму в спілкуванні.

Алексей Каптерев «Мастерство презентаций»

Олексій Каптерев «Майстерність презентацій»

Для тих, хто розробляє свій перший тренінг, книга О. Каптерева стане цінним джерелом знань зі створення ідеальних презентацій. Насамперед тому, що вона сама оформлена у вигляді чудової презентації міжнародного рівня.

У основу видання покладено багаторічний особистий досвід автора. У роботі немає хрестоматійних прикладів роботи з PowerPoint, зате багато щирих, особистих історій, підкріплених результатами досліджень, цитатами та кейсами.

Автор розглядає основні поняття, структуру, дизайн і техніку виступу. Він також піднімає актуальні питання з драматургії виступу та тонкощів інфографік, що використовуються. За допомогою порад О. Каптерева, читачі цієї книги для тренерів зможуть створити презентацію, яка змінить світ!

Книги з управління груповою динамікою

Оливер Кениг, Карл Шаттенхофер «Введение в групповую динамику»

Олівер Кеніг, Карл Шаттенхофер «Введення в групову динаміку»

У виданні представлено синтез традиційних соціально-психологічних уявлень про групову динаміку та погляди на неї крізь сучасні системні позиції. Автори знайомлять читачів з оглядом нагальних концепцій з цього питання, наводять актуальні точки зору на групову динаміку, розглядають її практичне значення.

Крім знайомства з масивною теоретичною базою, К. Шаттенхофер і О. Кеніг надають читачам книги для бізнес тренерів численні практичні поради, у основу яких покладено багаторічний практичний досвід роботи тренерами, інструкторами та супервайзерами. Завдяки цьому читачі отримують поглиблене розуміння про групу, команду, дізнаються, як отримати соціальну компетенцію, необхідну для управління ними, а також ознайомляться з методами дій тренера групової динаміки.

Книги з візуалізації

Дэн Роэм «Говори и показывай», «Визуальное мышление»

Ден Роем «Говори та показуй», «Візуальне мислення»

Робота «Говори та показуй» стала міжнародним бестселлером – цьому допомогло оригінальне викладення матеріалів та іронічний підхід автора до теми.

В основу цієї вельми важливої ​​книги для тренерів покладено три основні ідеї:

  • кажіть правду, щоб виступати впевнено;
  • розповідайте історії, щоб складні ідеї було легко запам’ятати;
  • демонструйте ілюстрації, щоб аудиторія швидше вас розуміла та не нудьгувала.

Досвідченим спікерам книга «Говори та показуй» допоможе краще зрозуміти слухачів, організувати презентацію та підібрати матеріали.

Друга книга – «Візуальне мислення», – показує, як один малюнок може успішно замінити тисячу слів: будь-яку складну ідею буде простіше розкрити перед аудиторією за допомогою візуальних засобів.

Ця работа стане в нагоді керівникам, оскільки показує, як за допомогою інструментів візуального впливу можна переконати колег у доцільності пропозицій та змусити їх підтримати вашу точку зору.

Книги зі сторітеллінгу

Нэнси Дуарте «Resonate. Захвати аудиторию своей яркой историей»

Ненсі Дуарте «Resonate. Захопи аудиторію своєю яскравою історією»

Среди множества работ, освещающих бизнес-тренинги, книга этого автора выделяется оригинальным подходом к изложению проблемы. Н. Дуарте показывает, как с помощью литературных и кинематографических приемов можно превратить обычную презентацию в захватывающее выступление.

Используя опыт известных коммуникаторов (М. Л. Кинга, А. Хичкока, Р. Рейгана, С. Джобса), автор показывает, как можно наладить контакт со слушателями, взять под контроль их эмоции, заставить аудиторию переживать и, в конечном итоге, позитивно воспринимать идеи выступающего.

Автор книги по тренингам на конкретных исторических примерах показывает, как настроиться на волну слушателей и вызвать своим выступлением резонанс, чтобы аудитория приняла идеи выступающего и искренне поддержала их.

Серед багатьох творів, що висвітлюють бізнес-тренінг, книга цього автора виділяється оригінальним підходом до викладення проблеми. Н. Дуарте демонструє, як за допомогою літературних і кінематографічних прийомів можна перетворити звичайну презентацію в захоплюючий виступ.

Використовуючи досвід відомих комунікаторів (М. Л. Кінга, А. Хічкока, Р. Рейгана, С. Джобса), автор демонструє, як можна ефективно налагодити контакт зі слухачами, взяти під контроль їх емоції, змусити аудиторію співчувати й позитивно сприймати ідеї оратора.

Автор книги по тренінгам на конкретних історичних прикладах показує, як «налаштуватися на хвилю» слухачів, викликати своїм виступом резонанс, щоб аудиторія прийняла ідеї та щиро підтримала їх.

Книги з фасилітації групових процесів

Сэм Кейнер «Руководство фасилитатора. Как привести группу к принятию совместного решения»

Сем Кейнер «Керівництво фасилітатора. Як привести групу до прийняття спільного рішення»

Як перетворити багатьох людей, кожен з яких має власну точку зору, на однодумців? Книга одного з найвідоміших фасилітаторів світу, експерта в сфері прийняття групових рішень, навчить читачів цьому!

У роботі описано більше 200 технологій та прийомів, створених на основі філософії фасилітатора, а також наведено практичні приклади та поради.

С. Кейнер понад 30 років працює в сфері створення та впровадження технологій спільної роботи, й за цей час команда під його керівництвом створила філософію, яка стимулює спільну роботу та допомагає розробляти найкращі рішення, в яких враховано всі точки зору, що успішно використовується великими світовими компаніями та корпораціями.

Наведені нами вище книги для тренерів – далеко не всі серед багатьох видань, з якими має знайомитися тренер-початківець, але саме вони стануть основою, на якій ви зможете побудувати базу своїх знань задля досянення успіху на тренерській роботі.