Тренінг для тренерів: що це і навіщо потрібне навчання

Тренинг для тренеров: что это и зачем нужно обучение

Напевне, складно сьогодні зустріти людину, яка б жодного разу не відвідувала тренінги — особистісного зростання, психологічні, бізнес-тренінги та ін. Досвід відвідування у всіх різний, хтось розчарувався, а хтось залишився в захваті. Причини такого досвіду різні, але одна з ключових — це рівень майстерності та професіоналізму тренера.

Професія бізнес-тренера приваблює багатьох, і багато хто помилково думає, що це «легкий хліб». «Що тут такого, — думає учасник тренінгу, — прочитав книгу, ну добре, декілька книг, подивився відео, зробив слайди та проводь тренінги». Або другий варіант, коли людина напрацювала досвід і стала експертом в певній сфері, досягла успіху в чому-небудь, і почала передавати цей досвід іншим у форматі тренінгу.

Але ж бути експертом в певній сфері, наприклад, у фінансовій або сфері продажів, не означає вміти навчати інших. І часто такі тренінги експерти проводять без урахування особливостей навчання дорослих і знання основних правил групової динаміки, в результаті чого втрачається високий відсоток корисної інформації, а сам захід втрачає цінність в очах учасників.

Таким підходам у проведенні тренінгів сприяє відсутність єдиних стандартів, відповідність яким контролювалась би і регулювалась державою або іншим компетентним органом. Звідси отримуємо багато дилетантства і профанації серед тренерів, і як наслідок розчарування і негативне ставлення споживачів до тренінгів.

Досвідчені й успішні бізнес-тренери, для яких тренінги — це не просто дохід, а й місія, спостерігаючи такі ситуації, і розуміючи, що такий підхід до проведення тренінгів «кидає тінь» на тренінгову діяльність в цілому, і люди втрачають віру в тренінги, згодом приходять до того, щоб створювати спеціальні навчальні курси, а саме — тренінги для тренерів, курси та школи.

Тренінг для тренерів: основні цілі

Тренинг для тренеров: основные цели

Основними цілями тренінгів для тренерів, як правило, є:

  • сформувати у початківців тренерів стандарти професії;
  • сформувати розуміння ключових компетенцій тренера;
  • опрацювати методологію створення і проведення тренінгів;
  • дати основні інструменти роботи з дорослою аудиторією,

щоб в результаті кожен учасник тренінгу для тренерів був здатний самостійно підготувати і провести якісний тренінг.

Тренінг для тренерів: програма навчання

Зазвичай тренінг для тренерів охоплює:

Методологію розробки тренінгу з нуля, вивчення особливостей навчання дорослих людей, тренування навичок публічних виступів, управління груповою динамікою, оцінку ефективності тренінгу і післятренінговий супровід. Таким чином, після проходження тренінгу для тренерів початківець тренер отримує методологічну базу для ефективної підготовки, проведення та оцінки ефективності тренінгу, а також інструменти, які необхідні тренеру для якісного післятренінгового супроводу учасників тренінгу і для закріплення отриманих на тренінгу знань.

Тренінг тренерів: формати навчання

Тренинг тренеров: форматы обучения

Тренінги для тренерів можуть відрізнятися наповненням, форматом проведення та тривалістю і основною ідеєю. Це можуть бути програми в школі тренерів тривалістю від двох до п’яти днів, у форматі інтенсив-курсу або модульного навчання, яке відбувається у форматі дво-триденних тренінгів протягом декількох місяців.

З урахуванням того, що все у світі прискорюється і зміни відбуваються постійно, то частіше популярністю користуються короткі інтенсив-програми, завдяки яким початківці тренери можуть отримати повну інформацію та інструментарій всього тренінгового циклу і вже після навчання, наприклад, на п’ятиденному курсі, можуть почати практикувати, відточувати навички та нарощувати майстерність тренера.

У той час як в модульних програмах початківці тренери отримують інструментарій порціями, по пазлу в кілька місяців, і скласти повноцінну картину тренінгового циклу можуть тільки через тривалий час. А до цього часу вже щось змінюється, з’являються нові віяння і підходи.

Щоб не вийшло так, як у популярному ролику про швидкість змін, в якому говориться, що студенти перших курсів ВНЗ отримують знання, які застарівають до закінчення навчання, а також, щоб бути в тренді в епіцентрі новинок, варто звертати увагу на інтенсивні тренінги для тренерів, переймати всі ази тренерської майстерності, починати практикувати і розширювати свої знання та інструменти новими підходами.

Звичайно, вибір формату залежить від ваших уподобань, графіка роботи, інтенсивності завантаження, стилю і швидкості навчання. У будь-якому випадку, закінчивши інтенсив-курс або модульну програму для тренерів, ви зможете бути впевнені при створенні тренінгів та роботи з групою, що спираєтесь на якісну методологію, перевірену авторами або провідними тренерами тренерів при реалізації власних проектів.

Що стосується основної ідеї тренінгів для тренерів і фокусів уваги ведучого програми, тут теж важливо визначити, що важливо для вас. Є тренінги для тренерів, які дають сильну методологічну базу і розбирають «на гвинтики» весь тренінговий цикл, а є такі, де фокус уваги лише на ораторську майстерність і подачу групі себе як тренера, ще зустрічаються програми, де увагу сфокусовано лише на «зірковості та величі» ведучого / ведучої курсу, так би мовити, можливість «доторкнутися до великого».

Серед цих основних ідей тренінгів для тренерів немає поганих і хороших, головне, щоб вони відповідали вашим очікуванням і просували вас до успіху!